Hogyan válasszunk nyomtatót magunknak?

Hogyan válasszunk nyomtatót magunknak?Manapság már nem csak minden irodának, hanem szinte minden háztartásnak szüksége van nyomtatóra. A megfelelő nyomtató megválasztása azonban nem egyszerű feladat, mivel rengeteg funkció, extra között válogathatunk.

Nyomtatási sebesség

A nyomtatók egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hány oldal nyomtatására képesek percenként. Minél többre, annál drágább lesz az eszköz. Otthoni használatra általában nem kell nagy teljesítményű nyomtatót választani, de egy irodában minden plusz kinyomtatott lap rengeteget jelenthet.

Nyomtató szerviz

Különösen irodai nyomtatók esetén fontos, hogy olyan nyomtatót válasszunk, amely gyártója rendelkezik nyomtató szervizzel hazánkban, vagy még jobb, a közelben. Viszonylag sokszor lehet szükség javításra, karbantartásra, ha minden ilyen alkalommal heteket kell várni a nyomtatóra, akkor megáll az élet az irodában.

Ha csak képet szeretnénk nyomtatni

Ha előre tudjuk, hogy kizárólag képek nyomtatására szeretnénk a nyomtatót használni, akkor lehetőség van fényképnyomtató vásárlására is. Ezek a készülékek általában csak kisebb méretek nyomtatására alkalmasak, arra viszont jobbak, mint az átlagos nyomtatók.

Extra funkciók

Olyan funkciókért fizessünk, amit használni is fogunk. Extra funkciók lehetnek a fénymásolás, a kétoldalas nyomtatás, a nagyobb méretű papírra történő nyomtatás, a wifi is.

Mennyibe kerül a patron?

Végül érdemes megemlíteni a nyomtatópatron árát, mint nyomtató választási tényezőt. Gyakran a gyártók a nyomtatót olcsón adják, hogy aztán majd a drága patronok segítségével visszahozzák az alacsonyabb eladási árat. Érdemes tehát vásárlás előtt tájékozódni, hogy milyen működési költségei lesznek eszközünknek.