Hol használunk vasbeton szerkezeteket?

Hol használunk vasbeton szerkezeteket?A betonról mindenki tudja, hogy az egyik legnépszerűbb építési megoldás, köszönhetően könnyű elkészítésének, sokoldalúságának és kiváló teherbíró képességének. Azzal azonban kevesebben vannak tisztában, hogy a legtöbb beton szerkezet nem kizárólag betonból, hanem ún. vasbetonból készül.

A vasbeton szerkezetek úgy készülnek, hogy a beton rétegben ún. betonacélokat helyeznek el. Erre azért van szüksége, mert a beton nyomó terhelésre ugyan kiváló teherbíró képességgel rendelkezik, húzásra azonban ennek csak töredékét bírja el. A betonacélt tehát arra használjuk, hogy a betont érő húzóerőket felvegye, és ezáltal a szerkezet általános teherbírása jóval magasabb lesz.

Szinte minden betonfelület, építmény esetén vasbetont használnak, mert húzóerők pl. egy járdánál is fellépnek, annak ellenére, hogy azt gondolnánk, hogy azon úgyis csak lépkednek az emberek, ezért a beton el tudja látni a feladatokat.

A házak építése általában az alap kialakításával kezdődik. Itt mindjárt vasbetont használnak, ugyanis a terhek összességét az alap fogja viselni. Falakat általában nem készítenek betonból, de pl. a gerendák, áthidalók, födémek egyik legnépszerűbb megoldása a vasbeton alkalmazása. Jellegzetesen vasbetonból készül még pl. a ház koszorúja, a beton lépcsők, valamint pl. az oszlopok nagy többsége is.