Mobil vagy fix klíma, melyik a jobb?

Mobil vagy fix klíma, melyik a jobb?Klíma vásárlása előtt mindig felmerül a kérdés, hogy milyen klímát érdemes inkább vásárolni, mobil vagy fix klímát. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai természetesen. Lássuk, melyek ezek.

A kettő közül a fix klímák a népszerűbbek, közülük is megkülönböztethetünk on-off klímát és inverteres klímát is. Mivel fix klímáról van szó, így a hatályos jogszabályok szerint minősített szakemberre lesz szükség a klíma beszereléséhez, megvásárlásához. A fix klímák előnyei, hogy gazdaságosabban működnek, mint a mobil klímák, valamint nagyobb teljesítmény leadására képesek. Halkabban is működnek, mint a mobil klímák, aki kifejezetten előny pl. egy nappaliban, hálószobában elhelyezett berendezés esetén. Árukat tekintve a fix készülékek általában drágábbak, főleg a beszerelést is figyelembe véve, azonban ezeket a kezdeti magasabb költségeket visszahozzák majd hosszabb távon.

A mobil klímák előnye, hogy nem kell őket beszerelni, nincs szükség szakemberre, hanem megvásároljuk a kiválasztott mobil klímát, hazavisszük, és már használhatjuk is. Abba a helyiségbe helyezzük el, ahova csak akarjuk, ha meggondoljuk magunkat, csak átvisszük egy másik helyre. Annak ellenére, hogy szabadon mozgathatók, a lecsapódó vizet ugyanúgy ki kell juttatni a helyiségen kívülre, amit vagy egy ablakon keresztül szoktak megoldani, vagy akár lyuk fúrására is szükség lehet. A magasabb zajszint is komoly probléma lehet sokak számára, ugyanis a pihenést, a munkát jelentősen megzavarhatja egy mobil klíma működési hangja.