Almamellék tudnivalók, látnivalók

Almamellék tudnivalók, látnivalókAlmamellék települése Baranya megyében, Szigetvártól néhány kilométerre található. Almamellék 1950-ig Somogy megyében, azóta pedig Baranya megyéhez tartozik.

A település területe már I. István király idejében lakott lehetett, ekkor említik már az Alma-patak (mai nevén Almás-patak) melletti települést, falut.

Írásos formában először 1492-ben találták meg a település nevét, a török uralom után Almamellék volt az egyetlen olyan település, amely fennmaradt. A település birtokosai között az évek során megtalálhatók voltak a Batthyány és a Biedermann családok is, itt található a Biedermann család egyik nyári rezidenciája is, amely ma felújításra, hasznosításra szorul.

Korábban a településen haladt keresztül az 1900-ban elkészült Kaposvár-Szigetvár vasútvonal, melyet 1976-ban szüntettek meg. A volt vasútállomásig közlekedik ma a keskeny nyomtávú kisvasút.

Ma Almamelléken általános iskola, óvoda, mobil könyvtár működik. Az iskola keretein belül a környékbeli gyerekek német nemzetiségi oktatásban részesülhetnek, ahol megismerkedhetnek a német nemzetiség szokásaival, hagyományaival, és nem utolsósorban megtanulhatják a német nyelv alapjait.

A település látnivalói közé tartozik az Erzsébet-park, a Sasréten található Vadászkastély és kikapcsolódásra kiváló megoldást jelent a helyi horgásztó is.

A település római katolikus temploma is megtekinthető, valamint a mellette található szobrok és a világháborús emlékművek is vonzzák az ide látogatókat.