Néhány tudnivaló a lézeres látásjavításról

Néhány tudnivaló a lézeres látásjavításrólA szem fénytörési hibáinak javítására számos lehetőség van manapság. A legnépszerűbb a szemüveg, amit a kontaktlencse és a lézeres látásjavítás követ. Köszönhetően a kontaktlencse viselés veszélyeinek és költségeinek, a drágább, biztonságosabb és nem mellesleg sokkal kényelmesebb lézeres szemműtét egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Ezt a népszerűséget többek között annak is köszönheti a lézeres látásjavítás, hogy a kezelések teljesen fájdalommentesek, és általában minimális kiesési idővel járnak munkából, iskolából. A teljes felépülés tovább tart, azonban a Femto kezelés után 1-2 nappal, a PRK után pedig 7-10 nappal vissza lehet térni a normális kerékvágásba.

A kezelést minden esetben egy alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg, aminek során megállapítják, hogy a páciens alkalmas-e a kezelésre, valamint azt is, hogy várhatóan milyen eredményt fognak elérni a szemműtét után. A nagyobb klinikák erre garanciát is vállalnak, és rosszabb eredmény esetén megismétlik ingyen a kezelést, vagy, ha ez nem lehetséges, visszatérítik a szemműtét árát.

A kezelés 18 év felett és 65 év alatt végezhető. A minimális korhatár annak köszönhető, hogy meg kell várni, amíg befejeződik a szem természetes fejlődési folyamata, 65 év felett pedig már elkezdődik a szem öregedése, ami szintén kizárja a lézeres látásjavítás lehetőségét.

A kezelés után néhány apró dologra figyelni kell, ilyenek pl., hogy néhány hónapig 100%-os UV-szűréssel rendelkező napszemüveget kell viselni, kerülni kell a poros, koszos levegőt és a cigifüstöt is, valamint le kell mondani a szoláriumról, és fokozottan figyelni kell, hogy ne dörzsöljük szemünket.