Lakossági internet csomag választása

A megfelelő internet csomag kiválasztása laikusok számára nehéz feladat lehet. Aki nem tudja, hogy a csomagokon, ajánlatokon használt szakkifejezések mit jelentenek a gyakorlatban, könnyen olyan internetet köthet, ami számára nem megfelelő. Cikkünkben a lakossági internet csomagokat fogjuk részletesen megvizsgálni.

Milyen sebesség kell?

A sebesség megválasztásához azt kell eldöntenünk, mire akarjuk használni az internetet. Ha nagyrészt csak keresgélünk, olvasgatunk az interneten, és csak néha nézünk videókat, nem lesz szükségünk olyan gyors internetre, mint annak, aki filmeket néz rendszeresen, vagy játszik az interneten keresztül.

A megadott sebességeket általában Mbps-ben (Megabit per másodperc) láthatjuk. Ha csak egyszerű böngészésre, levelek olvasására/írására használjuk az internetet, akkor a 3 Mbps letöltési sebesség elég lehet. Ha többen internetezünk egy helyről, és filmeket is nézünk gyakran, akkor a 30-40 Mbps sebesség már jó megoldás lehet.

A szolgáltatók általában a letöltési sebességet részesítik előnyben, mivel a legtöbb átlagfelhasználónak nincs szüksége magas feltöltési sebességre. Ha erre is szükségünk van, akkor nehezebb dolgunk lesz. Erre szükség lehet, ha saját videókat szeretnénk feltölteni, vagy pl. videó beszélgetést folytatunk gyakran.

Amire mindenképpen figyeljünk oda, hogy a szolgáltatók általában a maximális sebességeket jelölik nagy betűkkel/számokkal, és mellette kicsivel írják ki, hogy mennyi, amit ebből mindig garantáltan teljesíteniük kell.

Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor könnyebb dolgunk lesz, ha internet csomagot akarunk választani, pl. a http://www.netkontakt.hu kínálatából.