A szem dörzsölésének veszélyei

A szem dörzsölése nem tűnik ártalmas dolognak, rengetegen csináljuk nap, mint nap. Ennek több oka is lehet: megfázáskor gyakori, vagy fáradtság esetén, valamint akkor, ha valamilyen idegen anyag (általában por) kerül a szembe. Azonban, ha túl sűrűn, vagy nagyon erősen dörzsöljük szemünket, kárt okozhatunk a szemben. Ezeket a lehetséges okozott károkat fogjuk bemutatni.

A legkisebb probléma, amit okozhatunk magunknak, hogy elpattanhatnak a dörzsöléstől a vékony erek szemünkben, melyek piros, „véres” szemhez vezethetnek.

Egy másik, már komolyabb probléma, ami a dörzsölés következtében megjelenhet, a kötőhártya-gyulladás. A kézen több baktérium található, mint a testünk bármely más részén, melyeket kezünkről könnyen szemünkbe juttathatunk, ami fertőzéshez vezethet.

Megsérthetjük a szaruhártyát. Előfordulhat, hogy idegen test kerül a szemünkben (pl. flexelés, vágás stb. során). Ezeket, ha dörzsöljük, könnyen megsérthetjük vele a szem szaruhártyáját, mely komolyabb problémákhoz vezethet.

Mit tehetünk, ha ezeket el akarjuk kerülni?

A legjobb megoldás, ha rendszeresen használunk műkönnyet, mely segít megelőzni a szemszárazságot, valamint segítségével ki lehet „mosni” a szembe került kisebb szennyeződéseket. Akik szemüveget, kontaktlencsét hordanak, tudják, hogy a műkönny mennyi mindenre jó megoldás. Aki el akarja hagyni a szemüveget, kontaktlencsét, hogy azok miatt ne kelljen dörzsölnie a szemeit, vállalkozhat lézeres szemműtétre.

A többi problémára az a legjobb, amit tenni tudunk, hogy folyamatosan védjük szemünket pl. védőszemüveggel, valamint kezet mosunk, mielőtt a szemünk közelébe fogunk nyúlni.