Fuvarozás vagy szállítmányozás?

Fuvarozás vagy szállítmányozás?A logisztika két nagy ágazata a fuvarozás és a szállítmányozás. Sokan összekeverik a két fogalmat, vagy csak úgy gondolják, hogy ugyanazt jelentik, ami azonban nem így van. Lássuk, mi a különbség a fuvarozás és a szállítmányozás között.

A fuvarozás az árumozgatással járó tevékenység, fuvarozás során jut el az áru egyik pontból a másikba. A szállítmányozás során ezzel szemben tényleges árumozgatás nem történik, a szállítmányozás csak az árumozgatás megszervezésének folyamatát jelenti.

A szállítmányozás során kerül megszervezésre tehát az egész folyamat, a fuvar menete, a fuvarozókat a szállítmányozáson belül választják ki és bízzák meg őket. A szállítmányozás tehát egy szervezési folyamat, ami biztosítja a zavartalan, optimális, problémáktól mentes fuvarozást. A szállítmányozás célja, hogy a lehető legjobb áron, leggyorsabbak jusson el az áru a célállomásra.

Maga a fuvarozás csak ezután következik, mivel csak a szervezés után következhet maga az áruszállítás. A fuvarozás történhet az ügyfél és a szállítmányozó járműveivel is, de gyakoribb, hogy egy harmadik felet bíznak meg az áru mozgatásával, szállításával, a fuvarozót. A fuvarozónak nincs más feladata ebben az egész folyamatban, mint az, hogy eljuttassa az árul a célállomásra.

A fuvarozó gyakran olyan cég szokott lenni, amely kifejezetten fuvarozásra szakosodott, és rendelkezik olyan járművekkel, melyekkel mindenfajta áru szállítása megoldható. A fuvarozás általában kamionokkal, teherautókkal történik, de történhet akár hajóval és repülővel is, ha a szállítmányozás során ezeket a megoldásokat találták legjobbnak.