A pénz története

A pénz történeteManapság már magától értetődőnek tűnik a pénz használata, azonban rengeteg időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kialakuljon a pénz használatának mai folyamata. Cikkünkben a pénz kialakulását, a régi pénzek történetét fogjuk bemutatni.

A cikkben bemutatott régi pénzek (már amik fennmaradtak belőlük) manapság is értéket képviselnek, köszönhetően a numizmatikának, a régi pénzek gyűjtésének.

A pénz története

A legelső kereskedelmi forma a cserekereskedelem volt, még a történelem előtti időkben. Ennek hátránya, hogy a gazdát cserélő áruk értéke nem minden esetben volt arányos egymással, valamint nagyban megnehezítette a cserélést, ha az egyik fél nem rendelkezett olyan áruval, ami a másik félnek megfelelt volna.

Ezt követte az árupénz időszaka. Az árupénz olyan különleges, nagy értékű, mindenki által elfogadott, tartós és kisebb részekre osztható áru volt, amely a pénz funkcióit töltötte be.

Ezt követően jelent meg a pénz, aranypénz fogmájában. Egyes helyeken nem csak az arany, hanem a másik népszerű nemesfém, az ezüst is használatos volt fizetőeszközként.

A következő időszak a pénz-helyetteseké volt. A pénz-helyettesek papír alapúak voltak, aminek köszönhetően könnyebben szállíthatók, mint az arany, valamint a pénz-helyettesekkel egy időben megjelentek a váltók is, amik biztosították a csere létrejöttét akkor is, ha a kereskedő nem tudott rögtön fizetni.

Mindezek után következett a mai modern pénz. A mai pénz belső értékkel nem bír, mesterséges eszköz, és alkalmazásához szükség van a termelő, valamint a kereskedést felügyelő bankrendszerre.