A szemszárazság kezelése

A szemszárazság a látásromlás mellett az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt szemorvoshoz fordulunk. A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, amely a szem felszínén égő érzést, a szem enyhe bepirosodását, idegentest érzést, könnyezést – és jól vizsgálható klinikai tüneteket okoz, tudhatjuk meg a https://sasszemklinika.hu honlapon.

A szemszárazság leggyakoribb okai:

  • A szemszárazság kezeléseKülső hatások, ami miatt gyorsan elpárolog a szemet védő könnyréteg: kontaktlencse viselés, klíma használat, száraz levegő, huzat, dohányfüst, poros környezet, kedvezőtlen időjárási körülmények (erős szél, száraz forró nap, téli hideg).

  • Képernyő előtti munkavégzés (nem elég sűrű pislogás).

  • Szemfelszíni betegségek (gyógyszer mellékhatás – pl. a glaukóma kezelésére szedett gyógyszerek, az aknés bőr kezelésére alkalmazott készítmények, bizonyos látásjavító műtétek utáni állapot).

  • Könnytermelési zavarok (mennyiségi vagy minőségi probléma).

  • Nőknél a változó korral járó hormonális változások.

  • Gyakran bőrproblémákkal is társuló szemhéjgyulladások miatt alakul ki minőségi probléma, lipidhiányos könnytermelési zavar.

A szemszárazság kezelése

A száraz szem kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása, az egészséges könnyfilm helyreállítása, a tünetek megszüntetése, a látás javítása. Amennyiben a szemszárazság valamilyen alapbetegség tünete, úgy először ezt kell kezelni, és a szemszárazság ezután egyéb kezelés nélkül gyógyulhat.

Ha a probléma valamilyen tevékenység miatt jelentkezik, akkor ezt a tevékenységet kell időben csökkenteni a szemszárazság elmúlásához. Ha nagyobb a baj, akkor műkönnyel, éjszakai kenőccsel javítható. Súlyosabb esetben a műkönnyek mellett hyaluronsavat is adagolnak a szembe, a könnypontok elzárásával szükség lehet a könnyelfolyás megszüntetésére, a párolgást csökkentő, terápiás lágy kontaktlencse viselésére.