A test-lélek klasszikus probléma

A test-lélek probléma a filozófia egyik klasszikus problémája, nem véletlen, hogy több száz éve foglalkoznak már ezzel a témával a filozófusok, és az emberiség is általában. Olyan kérdéseket vizsgálnak, hogy milyen kapcsolatban vannak egymással, hogyan hatnak egymásra stb.

Az egyik legelső kérdés a témában, hogy a test és az elme milyen különbségekkel rendelkeznek. Erre a kérdésre több különböző elmélet is létezik. A dualista elméletek szerint a test és az elme más természetűek, a monista elméletek szerint azonban azonos természetűek, azonosak.

A dualista elméletek abból indulnak ki, hogy a fizikai és mentális jelenségek egészen különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Azt tartják valamilyen formában, hogy a léleknek nincs kiterjedése, azaz nem rendelkezik semmilyen fizikai tulajdonsággal, tehát egy a testtől független.

A monista elméletek szerint azonban nincsen a világban semmilyen alapvető megoszlottság. A monizmus egyik változata, a fizikalizmus az, amely a legjobban elterjedt elmélet az utóbbi időben. A fizikalizmus szerint léteznek ugyan mentális jelenségek, de azok fizikai természetűek.