Mit kell tudni a kerti játszóterek biztonságáról?

Mit kell tudni a kerti játszóterek biztonságáról?A kerti játszóterek az egyik legnépszerűbb kikapcsolódási megoldásnak számítanak a gyerekek körében. 3-4 éves kortól akár 10 éven át is szívesen járnak a gyerekek a játszótérre, szívesen játszanak kerti játékokkal. Mielőtt azonban gyermekedet elengednél a közeli játszótérre, érdemes megvizsgálni, hogy mennyire biztonságos a játszótér, mennyire biztonságosak a kerti játékok.

A játékok biztonsága

Az első feladat a játékok vizsgálata kell, hogy legyen. Először is, olyan játszótérre vidd gyermekedet, amely megfelel a korának. Ha túl fiatal gyermekedet idősebbeknek készült eszközökhöz viszed, ha túl idős gyermeked viszed a kicsiknek készült játékokra, akkor az balesetveszéllyel jár mind az ő számukra, mind a társaikra nézve.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen állapotban vannak a kerti játékok. A nem megfelelő állapotú eszközök szintén baleseteket, sérüléseket okozhatnak, amit el kell kerülni. Nem megfelelő állapotú eszközök esetén értesítsd a megfelelő személyeket, hogy minél előbb javítani tudják a problémákat.

A játszótér talaja

Nem csak a játékok okozhatnak baleseteket, hanem a nem megfelelően elkészített talaj is. Mivel eséskor a gyerekek a földre érkeznek, így a földnek rugalmasnak, az ütést tompítónak kell lennie. A betonos játszóterek alapból nem biztonságosak tehát, de a kemény földdel készített talaj sem biztos, hogy megfelelő. Helyette a speciális, ütéscsillapító talajjal készült játszótereket kell keresni. Közterületen 100 cm feletti esési magasság esetén kötelező az ütéscsillapító talaj használata.