Tudnivalók a sporttáplálkozásról

A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legfontosabb része, segítségével úgy lehet maximalizálni, de legalábbis növelni a teljesítményt, hogy az nem megy az egészség rovására. Nem véletlenül hallhatod minden élsportolótól, hogy mennyire odafigyel a táplálkozására, hogy miből és mennyit eszik.

A sporttáplálkozás kialakulása

A sporttáplálkozás magával a sporttal, valamint az emberi társadalmakkal párhuzamosan fejlődött. Már az ókori görög sportolók is speciálisan étkeztek, ami abban az időben nagy mennyiségű hús fogyasztását jelentette általában. Ma már külön sporttáplálkozási szakemberek foglalkoznak a sportolók étrendjével, megfelelő táplálkozásával.

Mire figyel a sporttáplálkozási szakember?

  • A sportágra: Az adott sportágnak nagy szerepe van egy sportoló étrendjének kialakításában. A különböző mozgást végző személyek különböző tápanyagszükséglettel rendelkeznek.

  • Figyelembe kell még venni az éppen aktuális edzésidőszakot is, mivel más étrend szükséges pl. az alapozáshoz, mint a versenyidőszakokhoz.

  • Nem csak a sportágtól függ az étkezés, hanem a sportoló adottságaitól, tulajdonságaitól is. Ez azt jelenti, hogy figyelembe kell venni a sportoló nemét, életkorát, valamint azt is, hogy vannak-e olyan ételek, összetevők, melyeket valamilyen ok miatt (pl. ételallergia nem fogyaszthatnak.

Láthatod, hogy a megfelelő táplálkozás kiemelt helyet foglal el az élportolók – de akár a szabadidőben sportolók – életében is. Ha odafigyelsz a táplálkozási szokásaidra, nem csak jobb teljesítményt fogsz tudni elérni, hanem egészségesebb is leszel tőle.