Weboldal készítés: reszponzív dizájn

Manapság már egy cég, vállalkozás saját honlap nélkül nem nagyon tud boldogulni a világban, legyen szó bármilyen kis cégről is. Az internet nyújtotta lehetőségek ki nem használása alapvető hibának tekinthető egy vállalkozás működésében. Az okostelefonoknak köszönhetően azonban nem elég bármilyen weboldalt készíttetni, hanem a honlapnak reszponzívnak kell lenni. Cikkünkben ezt fogjuk bemutatni.

A reszponzít weboldal készítés lényege, hogy a honlap megjelenése változik a felhasználó eszköz kijelzőjének függvényében. Egy monitoron több információt lehet közölni a látogatóval, viszont ha ugyanezt az információt jelenítjük meg 1:1-ben telefonon is, akkor vagy nem lesz olvasható, vagy görgetni kell az olvasáshoz. Ezeket viszont el kell kerülni, mert a felhasználói élmény rovására mennek.

A reszponzív dizájn lényege, hogy dinamikusan változik a megjelenítés különböző méretű képernyőkön. Azért előnyös ez, mert bármilyen méretű eszközzel is látogatják honlapunkat, arra optimalizálja magát a dizájn.

Amire figyelni kell reszponzív dizájn esetén:

Nem egérrel, hanem ujjal használják a látogatók az oldalt, így a gomboknak nagyobbnak kell lenni, és nagyobb távolságot kell hagyni az egyes gombok között, hogy nehezebb legyen mellékattintani.

A képek méretét csökkenteni kell, hogy gyorsítsuk a letöltési sebességet. Mobil internet esetén az adatforgalom sokkal drágább, mint otthoni internetnél, ne kelljen azért sokat fizetni a látogatónak, mert meglátogatja oldalunkat.

Minden szöveg legyen olvasható közelítés nélkül. Ha közelíteni kell, akkor hiába reszponzív a dizájn, nem üti meg a szintet.