Mit csinál egy grafikus?

Ha meglátjuk valahogy, hogy a grafikus szakmáról van szó, felmerül a kérdés, mit is csinál valójában egy (számítógépes) grafikus. Ezt próbáljuk megválaszolni bejegyzésünkben.

A számítógépes grafikus szakma alapfeltételei, hogy az illető jól tudjon rajzolni, valamint az, hogy legyen szépészeti érzéke, tehetsége. A tanulási folyamat alatt természetesen elsajátíthatók a számítógépes programok használatához szükséges ismeretek, a művészettörténet, de az alap érzék nélkül nem biztos, hogy ezzel sokra megyünk majd.

A számítógépes grafikus rengeteg mindennel foglalkozik, amivel cégek, vállalatok marketing kampányait lehet segíteni. Ide tartozik pl. a céges arculattervezés, a logó, web design készítése, és egyéb kiadványos, szórólapok, katalógusok képeinek megtervezése és elkészítése.

A szakma végezhető vállalkozásszerűen is, amihez szükség van arra, hogy elegendő megrendelést kapjunk, hogy megérje ezt a módszert választani. A másik lehetőség, hogy alkalmazottként helyezkedünk el egy-egy cégnél. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, egyéni elképzelésektől és lehetőségektől függ, hogy melyik a legjobb.

A modern eszközöknek köszönhetően ma már lehet vásárolni digitális rajztáblát, vagy érintőképernyős monitort, melyek lényege, hogy digitális tollakkal rajzolhatunk rájuk, amik megjelennek a számítógép képernyőjén, nagyban megkönnyítve dolgunkat.